اخذ شناسه کالا

اخذ شناسه کالا از سامانه جامع تجارت

اخذ شناسه کالا از سامانه جامع تجارت یا کد کالا بارکدی است که کالای قاچاق را از غیر آن جدا می‌کند. دریافت شناسه کالا اجباری بوده برای دریافت این شناسه میبایست از طریق سامانه جامع تجارت ایران اقدام شود. با ثبت نام در سامانه جامع تجارت ایران و سپس، ورود به قسمت شناسه کالا که به همین منظور، راه اندازی شده است، مراحل اخذ شناسه انجام می‌شود.

 

شناسه کالا چیست و چگونه اخذ می‌شود؟

شناسه کالا کد ۱۳ رقمی است که بر روی کالاهای ایرانی باید وجود داشته باشد. شناسه کالا به مجموعه‌ای از خصوصیات یک کالا (از قبیل جنس، نوع، مدل، نام تجاری و نوع کاربری) و به عبارت بهتر شناسنامه کالا، نسبت داده می‌شود. این خصوصیات به ازای هر کالا، توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت با همکاری دستگاه‌های تخصصی مربوطه استخراج می‌گردد.

شناسه کالا، زبان مشترک تشریح کالا در فرآیند تجاری کشور بالاخص بین سامانه‌های الکترونیکی از قبیل سامانه جامع تجارت ایران، ثبتارش، پنجره واحد تجارت فرامرزی، بارنامه برخط، جامع انبارها و تدارکات الکترونیکی دولت است.

برای اخذ شناسه کالا واردکنندگان و تولیدکنندگان باید:

  1. ابتدا در سامانه جامع تجارت ایران به آدرس www.ntsw.ir  ثبت‌نام و با اظهار شماره کارت بازرگانی، شماره صنفی و یا معرفی شرکت، احراز صلاحیت نمایند.راهنمای ثبت نام و معرفی شرکت در سامانه جامع تجارت ایران
  2. سپس جهت اخذ شناسه کالا، با همان نام کاربری و رمز عبور وارد سامانه شناسه کالا به آدرس www.ntsw.ir گردند.

فایل pdf آموزشی راهنمای سامانه جامع تجارت را دانلود کنید

راهنمای-ثبت-نام-و-معرفی-شرکت-در-سامانه-جامع-تجارت-ایران

برای جلوگیری از قاچاق کالا، ارز و سوء استفاده افراد از کارت‌های بازرگانی که جهت واردات و صادرات کالای بین المللی، دریافت کرده‌اند، طبق دستور العمل اجرایی ماده 13 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، ترخیص و دریافت کالا، حمل و تحویل و هرگونه فعالیت تجاری در این زمینه، تنها با دارا بودن  شناسه کالا، امکان پذیر است.

به همین دلیل، بعد از ابلاغ این آیین نامه اجرایی، تمامی افرادی که در حیطه بین المللی، مشغول تجارت و واردات و صادرات هستند، باید بر اساس تشریفات گفته شده در این آیین نامه، اقدام به دریافت شناسه کالا، نمایند. همچنین، در حال حاضر، در راستای تسهیل این امر برای متقاضیان و تسریع روند آن، دریافت این شناسه، صرفا از طریق سایت آن، امکان پذیر می‌باشد.

شناسه کالا چیست؟

در پاسخ به این سوال که شناسه کالا چیست؟ باید به تبصره ج ماده 1 آیین نامه اجرایی ماده 13 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مراجعه کرد که در تعریف شناسنامه کالا، مقرر می‌دارد: “شناسنامه کالا، مجموعه‌‏ای از عناصر توصیفی کالا که جهت توصیف مشخصات و ایجاد برداشت مشترک از هر قلم کالا، در چارچوب همسان تجمیع می‌ شوند و شناسه کالا، شناسه یکتای این مجموعه از اطلاعات است”.

بر اساس این ماده، شناسه کالا، شماره منحصر به فردی بوده که دربردارنده اطلاعات شناسنامه آن کالا است. این اطلاعات، شامل نوع، جنس، رنگ کالا، همچنین، شناسه‌هایی همچون، IRC و IVC  می‌باشد. همچنین، با رواج قاچاق کالا و ارز یا سوء استفاده از کارت بازرگانی دیگران، پس از اجاره کارت و ورود کالای قاچاق که ایجاد کننده دعاوی کارت بازرگانی بود، دولت، به موجب آیین‌ نامه اجرایی ماده (13) قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، دریافت شناسه کالا را برای هرگونه فعالیت تجاری، اعم از تحویل، ترخیص، حمل و دریافت کالا، اجباری کرد. این شناسه، دارای انواع مختلفی است که عبارتند از:

شناسه اصالت کالا

این شناسه، توسط شرکت صاحب پروانه، صادر و بر روی کالا درج می‌گردد و با استعلام آن، می‌توان از اصالت کالای خریداری شده، مطمئن شد.

شناسه IRC

این شناسه، به داروها و فرآورده‌‌های حوزه سلامت و پزشکی تعلق می‌گیرد و به معنای تاییدیه از طرف وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است. سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی جمهوری اسلامی، مرجع صادر کننده این شناسه می‌باشد.

شناسه IVC

شناسه‌ای است چند رقمی که توسط سامانه صدور پروانه سازمان دامپزشکی کشور به گروه‌های کالایی دارو، افزودنی‌ها و مکمل‌ها، مواد اولیه و جانبی، ملزومات و تجهیزات دامپزشکی، فرآورده‌های بهداشتی، فرآورده‌های زیستی ( بیولوژی )، سموم دامپزشکی و داروهای گیاهی و طبیعی که مصارف حیوانی دارند، تخصیص می‌یابد.

شناسه GTIN 

شناسه جهانی قلم کالای تجاری (GTIN)، یک شناسه بین‌المللی است که توسط سازمان جهانی GS1 ارائه شده و در بیش از ۱۱۰ کشور دنیا مورد استفاده قرار می‌گیرد. شناسه‌ای یکتا که به طور معمول دارای تعداد ارقام ۸ ، ۱۲ ، ۱۳ یا ۱۴ رقم می‌باشد. در ایران معمولا شناسه ۱۳ رقمی آن رایج است که با پیش شماره ۶۲۶ شروع می‌شود و مشخص کننده کالا بوده و توسط کمپانی سازنده کالا در سایت جهانی بصورت بارکد دو بعدی ثبت و سالانه شارژ می‌گردد.

شناسه IMEI

تمام تجهیزاتی که دارای سیم‌ کارت بوده و از شبکه ارتباطات سیار استفاده می‌نمایند، دارای یک شناسه بین‌المللی ۱۵ رقمی‌منحصر به فرد به نام IMEI می‌باشند.

از طریق این شناسه که توسط تولید کننده بر روی تجهیزات به صورت نرم‌افزاری و سخت‌افزاری نصب و درج می‌شود، می‌توان اطلاعاتی از قبیل شرکت تولیدکننده، برند، مدل، کشور تولیدکننده، بازار هدف و شماره سریال هر تجهیز را استعلام نمود. در ادامه برای اطلاعات بیشتر در خصوص کد IMEI به بخش ” کد IMEI در گوشی چیست و چه کاربردی دارد ؟ ” سایت مراجعه کنید.

شناسه VIN

کد VIN یک کد منحصر به فرد است که در حکم اثر انگشت خودرو است. این کد به هیچ وجه برای هیچ دو خودرویی مشابه نیست. دقیقا مثل اثر انگشت هر فرد که در نوع خود متمایز و منحصر به فرد است. کد VIN ماشین یا vehicle identification Number با نام شماره شاسی نیز معروف است. این کد هفده کاراکتر دارد که متشکل از اعداد و حروف است. هر یک از این اعداد و حروف مبین یک نوع اطلاعات اختصاصی در مورد خودرو هستند که برای شناسایی ماشین یا تعمیر ماشین کاربرد دارند. از جمله اطلاعاتی که از طریق رمزگشایی کد VIN می توان به دست آورد باید به امکانات خودرو، مشخصات خودرو، مشخصات کمپانی سازنده، کشور سازنده خودرو، محل تولید خودرو، سال ساخت، مدل ماشین، مشخصات موتور و غیره اشاره کرد.

ثبتینه اولین سامانه جامع ثبتی و حقوقی در بخش حقوقی

ما با بیش از 2500 کسب و کار در سطح کشور همکاری داریم. ثبت برند، ثبت شرکت و ثبت تغییرات و اخذ هرگونه جواز لازم برای پیشرفت کسب و کار را از ما بخواهید.